انواع سیمان و کاربردهای آن
سیمان مادهای است که برای بهم چسباندن اجسام و در بیشتر مواقع آجر، در ساختمانسازی به کار میرود؛ یا به عبارت دقیقتر، در تعریف انواع سیمان و کاربردهای آن میتوان گفت، پودری است که پس از مخلوط شدن با آب، به حالت نرم و خمیری درآمده (که پس از خشک شدن سفت میشود) و برای چسباندن سنگها، آجرها، بلوکها و غیره در ساختوساز به کار میرود.
سیمان میتواند به عنوان مواد چسبندهای تعریف شود که میتواند قطعات یا تودههای مواد جامد را به یکدیگر چسبانده و یک کل فشرده ایجاد کند. از آنجایی که جزء غالب در اکثر این مواد، ترکیبات آهکی است، منظور از سیمان، معمولاً «سیمانهای آهکی» است.
پروسه ی تولید سیمان
درباره چگونگی ساختن سیمان، سیمان پرتلند ماده اصلی سازنده بتن است. سیمان پرتلند، خمیری را با آب ایجاد می کند و بعد از ترکیب شدن با شن و ماسه و سخت می شود و پس از آن بتن تشکیل میشود. سیمان از طریق ترکیب شیمیایی کاملاً کنترل شدهای از کلسیم، سیلیسیم، آلومینیوم، آهن و سایر مواد تولید میشود.
که کاملا با توجه انواع سیمان و کاربردهای آن متفاوت است. مواد متداول مورد استفاده برای تولید و یا خرید سیمان، با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آن، شامل سنگ آهک(کربنات کلسیم)، گچ یا مارن همراه با شیل، رس، تخته سنگ، سرباره کوره بلند، ماسه سیلیس و سنگ آهن است. این مواد، وقتی در دمای بالا گرم می شوند، ماده ای به سختی سنگ ایجاد میکنند که به صورت پودر ریز درآمده و تصور میکنیم سیمان است.
آجرپزی جوزف آسپدین از لیدز، در انگلیس اولین بار در اوایل قرن نوزدهم با سوزاندن سنگ آهک(کربنات کلسیم) و خاک رس پودر شده در اجاق گاز آشپزخانه خود، سیمان پرتلند را ساخت.
انواع سیمان با توجه به کاربردهای آنها
• سیمان های پرتلند:
سیمان پرتلند نوع 1
سیمان پرتلند نوع 2
سیمان پرتلند نوع 3
سیمان پرتلند نوع 4
سیمان پرتلند نوع 5
• سیمانهای ویژه
• سیمان سفید
• سیمان پرتلند رنگی
• سیمانهای پرتلند آمیخته
• سیمان پرتلند پوزولانی معمولی
• سیمان پرتلند پوزولانی ویژه
• سیمان پرتلند روبارهای یا سربارهای
• سیمان بنایی
معرفی انواع سیمان و کاربردهای آنها با توجه به مواد سازنده
همانطورکه گفتیم انواع سیمان و کاربردهای آن با توجه به درصد اختلاط مواد اولیه خود ویژگیهای متفاوتی خواهند داشت که هنگام خرید سیمان میبایست علاوه بر قیمت انواع سیمان این موضوع را در نظر داشت. بر اساس این ویژگیها و کاربردی که سیمان دارد میتوان دسته بندی زیر را در نظر گرفت.
16 نوع متفاوت از سیمان ها:
• سیمان پرتلند معمولی (Ordinary Portland Cement)
• سیمان زود مقاوم (Rapid hardening cement)
• سیمان با مقاومت بسیار بالا (Ultra-rapid hardening cement)
• سیمان با حرارت زایی کم (Low heat cement)
• سیمان زود گیر (Quick setting cement)
• سیمان با آلومینای بالا (High alumina cement)
• سیمان با سرباره کوره آهن (Blast furnace slag cement)
• سیمان پوزولانی (Pozzolana cement)
• سیمان سفید (White cement)
• سیمان هیدروفوبیک (آب گریز) (Hydrophobic cement)
• سیمان ضد سولفات (Sulfate Resistant cement)
• سیمان قلیایی کم (Low alkali cement)
• سیمان ضد آب (Water proof cement)
• سیمان با حباب زا (Air entraining cement)
• سیمان منبسط شونده (Expansive cement)
• سیمان رنگی (Colored cement)
مهمترین کاربرد سیمان در ساخت وساز
همان گونه گفته شد، کاربرد سیمان بسیار گسترده است به نحوی که میتوان سیمان را یکی از پرمصرفترین مصالح ساختمانی دانست. ازجمله کاربردهای سیمان با توجه به نوع آن، باتوجه انواع سیمان و کاربردهای آن، میتوان به تهیه بتن اشاره کرد. در ساخت انواع بتن از سیمان به عنوان پایه اصلی استفاده میشود.
از جمله موارد استفاده سیمان میتوان به موارد زیر نیز اشاره نمود:
• ساخت پل
• ساخت سد
• ساخت انواع سازههای بتنی و سیمانی
• المانهای شهری مانند مبلمان سیمانی
• نماکاری ساختمان
• ساخت کانالهای هادی آب و فاضلاب
مواردی که در بالا ذکر شده، با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آن، دراغلب موارد است، هرچند سیمان در مواردی همچون، ساخت انواع آب نمای خانگی با سیمان، ساخت حوض با سیمان، ساخت انواع گلدان با سیمان و….. نیزکاربرد دارد.
سیمان سرباره
وجه تسمیه سیمانسرباره استفاده از سرباره کوره های ذوب آهن میباشد. چرا که سنگ آهن همراه مقداری ناخالصی که شامل سنگ آهک نیز هست وارد کوره می شود و به علت سبکی، این مواد روی آهن مذاب قرار می گیرند .این سرباره ها را سریع سرد کرده و در تولید سیمان از آن استفاده میکنند. این نوع سیمان باتوجه به کابرد آن ارزان است و در برابر عوامل مخرب شیمیایی نیز مقاومت خوبی دارد. تنها باید هنگام خرید سیمان توجه داشت، مقاومت این سیمان در هوای سرد پایین می آید.
سیمان پوزولانی
سیمان پوزولانی، سیمانی است که با توجه به نوع و کابرد این سیمان، در تولید آن از نوعی ماده سیلیسی که در طبیعت به صورت سنگ است و پوزولان نام دارد، استفاده میگردد. این سیمان در مقایسه با سیمان پرتلند معمولی مقاومت بیشتری در برابر حمله سولفاتها دارد و قیمت سیمان پوزولانی به نسبت مقرون به صرفهتر است.
سیمان بنایی
سیمانبنایی از جمله سیمانهای پرکاربرد برای انجام کارهای بنایی، تولید ملات و امور نازک کاری ساختمان محسوب می شود.این سیمان برای تولید بتن مناسب نیست و از ترکیب سیمانپرتلند معمولی با پودر سنگ و مواد حباب ساز تولید می شود و نیازی به استفاده از آهک در تولید ملات آن نیست.
سیماننسوز
سیمان نسوز نیز همانطور که از نامش پیداست مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش دارد که در خرید سیمان باید مورد توجه قرار بگیرد. این سیمان از ترکیب اکسید کلسیم با سایر اکسیدها حاصل میشود .هنگام خرید سیمان باید توجه داشت که سیمان نسوز اگر با آب ترکیب شود و در مجاورت هوا یا آب قرار گیرد مقاومت و سختی آن به مقدار زیادی افزایش پیدا می کند.
سیمان سفید
روش تهیه سیمان سفید نیز مانند سیمان پرتلند معمولی است و برای تولید آن از خاک رسی که مقدار منیزیم و سولفات آهن آن بسیار کم و زیر 8 درصد است استفاده میشود.برای آن که رنگ سیمان تیره نشود با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آن، اصولاً سوخت کوره را از موادی که دوده تولید نمیکنند، انتخاب میشود. این نوع از انواع سیمان با توجه به کاربرد آن، علاوه بر آن برای سفیدتر شدن رنگ سیمان و افزایش مقاومت و ماندگاری آن هنگام آسیاب کردن سیمان، کمی پودر سنگ گچ به آن افزوده میشود.
سیمان رنگی
سیمان رنگی همان سیمان سفید است که به وسیله رنگدانه ها به سیمان رنگی تبدیل میشود. انواع سیمان و کاربردهای آن متفاوت است و از این سیمان برای نمای ساختمان، طرحهای دکوراتیو و سطوح رنگی در خیابان استفاده میشود. سطح رنگی این سیمانها باغث جذب نور خورشید میشود که با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آنها از رنگهای متفاوتی استفاده میکنند. سیمان رنگی از چسبندگی لازم برخوردار است و مقاومت آن در مقایسه با ضخامت کم بالا میباشد. این سیمان سطحی یکپارچه و بدون درز ایجاد میکند و ترک خورده نمیشود.
سیمان انبساطی
سیمان انبساطی سیمانی است که در هنگام سخت شدن مقداری منبسط می شود و برای دیوار آب انبارها و قسمت هایی که می بایست آب بندی شوند به کاربرده می شود.انواع مختلف سیمان در صورت ترکیب با آب به ماده ای سخت تبدیل میشوند که در برابر عوامل مختلف مقاومت بالایی دارند. اگر اختلافی بین آن ها مشخص میشود به دلیل میزان مقاومت و زمان گیرش آنهاست که با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آن، هنگامی که سخت می شود منقبض میگردد؛ از این رو به تنهایی از آن استفاده نمی شود و مواد پرکننده با آن ترکیب می شوند.
پر کننده ها انقباضسیمان را کاهش می دهند اما استفاده بیش از حد آن ها خواص مکانیکی مصالح را پایین می آورد. سیمان متریالی بسیار مقاوم در برابر آتش است و محصولات آن نیز از این قابلیت برخوردار هستند. این محصولات مقاومت در برابر فشار بالایی دارند و در برابر ضربه دچار آسیب نمیشوند. مقاومت و استحکام بسیار بالای سیمان این ماده را به عنوان یک مصالح ضروری و کاربردی در صنعت ساختمان تبدیل کرده است که استفاده از انواع سیمان و کاربردهای آن، عمر سازه را نیز طولانی تر میکند.
روش های بسته بندی انواع سیمان باتوجه به کاربرد های آن
سیمانپاکتی
در روش پاکتی، سیمان ها را در پاکت های استاندارد، می بندند و به بازار عرضه می کنند. طبق استاندارد، کیسه های سیمان باید در وزن های 25 یا 50 کیلوگرمی تولید شوند و حداقل سه لایه کاغذی داشته باشند.این لایه ها سبب می شود تا از نفوذ رطوبت به داخل پاکت جلوگیری شود.با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آن، بر روی پاکت های سیمان، علامت تجاری کارخانه، نام تولید کننده، نوع و تیپ سیمان، تاریخ تولید و وزن پاکت نوشته خواهد شد.
سیمان فله ای
در روش فلهای، ماشین مخصوص حمل سیمان در زیر سیلو بارگیری می کند و سپس بار خود را به سیلوی کارگاه منتقل مینماید. زمان تخلیه ماشین حمل سیمان، پس از این که لوله رابط را به سیلو متصل کردند، با افزایش فشار و برقراری جریان هوا در لوله، ذرات سیمان همانند سیال به داخل سیلوها منتقل میشوند.
سخن پایانی
با توجه به انواع سیمان و کاربردهای آن، فاسد شدن سیمان در اثر رطوبت را هیدراته شدن و در اثر جذب را كربناته شدن میگویند. در صورت انتقال انواع سیمان از كارخانه به كارگاه به صورت كیسهای، حتما سطوح بارگیر تریلی یا برزنت باید با پلاستیك پوشانده شود. هنگام انتقال و تخلیه كیسهها باید از پارهشدن آن جلوگیری شود. كیسههای منتقل شده به كارگاه باید در انبارهای سر پوشیده نگهداری شوند و روی آنها روكش پلاستیكی قرار دهند.
خرید آنلاین مصالح ساختمان از فروشگاه مصالح ساختمان IAG
برای استعلام قیمت بلوک سیمانی سبک و خرید بلوک سیمانی سبک و سایر دسته بندی محصولات مصالح ساختمان از لینک های مربوطه با یک کلیک اقدام نمایید.